POMPE DE CALDURA

Ce este o pompa de caldura?

Pompa de caldura este un echipament special conceput pentru transferul de energie din mediul inconjurator (sol, apa, aer) catre sistemul de incalzire, racire si preparare apa calda menajera. Eficienta in functionare a pompelor de caldura este deosebita, obtinandu-se de regula cel putin trei sferturi din energia necesara prin utilizarea de resurse regenerabile, restul fiind energie de actionare cu curent electric.

In aceste conditii, utilizarea pompelor de caldura permite reducerea semnificativa a consumului de energie pentru incalzirea cladirilor si reducerea emisiilor CO2.

Modul de functionare al pompei de caldura corespunde principiului de functionare al unei masini frigorifice (frigider).

In cazul frigiderului, agentul frigorific preia caldura cu ajutorul unui schimbator de caldura (vaporizator), iar prin intermediul unui alt schimbator de caldura (condensator) aceasta este transferata in incapere.

In cazul pompei de caldura, energia termica se extrage din mediul inconjuraor (sol, apa, aer) si se introduce in sistemul de incalzire.

Circuitul agentului frigorific respecta legile fizice: agentul de lucru sub forma lichida atinge punctul de fierbere la o temperatura si presiune scazuta in vaporizator, pe baza caldurii preluate de la sursa (nivelul de temperatura al sursei desi este redus, este totusi mai ridicat decat temperatura de fierbere a agentului frigorific); vaporii rezultati sunt aspirati si comprimati in compresor ceea ce duce la cresterea presiunii si temperaturii agentului frigorific; in continuare, vaporii ajung in condensator unde are loc transferul de caldura catre instalatia de incalzire (temperatura agentului termic este mai redusa decat temperatura de condensare a agentului frigorific), agentul frigorific racindu-se si lichefiindu-se din nou; astfel, energia (caldura) preluata la vaporizator si suplimentar, energia transferata prin comprimare, se elibereaza in condensator si este preluata de agentul termic; circuitul se inchide prin trecerea agentului frigorific printr-un ventil de destindere (laminare) inainte de intrarea in vaporizator, asigurandu-se astfel reducerea presiunii agentului frigorific de la nivelul ridicat din condensator la nivelul scazut necesar la vaporizator pentru reluarea ciclului de transformari termodinamice.

POMPE DE CALDURA – sol-apa, apa-apa;

Principiul de functionare al pompelor de caldura sol-apa si apa-apa este asemanator celor aer-apa, diferenta facand-o sursa de energie primara, adica sursa de unde se extrage energia necesara la prepararea agentului termic.

In cazul pompelor de caldura sol-apa sursa de energie termica este solul, iar in cazul pompelor de caldura apa- apa sursa de energie termica este panza freatica. In primul caz, energia din sol se extrage cu ajutorul unor circuite inchise de tevi prin care circula un agent de transfer chimic ( apa+ glicol) in doua moduri: colectori orizontali si sonde verticale. In al doilea caz, energia din panza freatica este transferata catre pompa de caldura prin intermediul unui schimbator de caldura intermediar prin care circula pe partea de primar apa din panza freatica, iar pe partea de secundar un agent termic de transfer (apa+glicol).

Colectori orizontali- Tevile din PE se amplaseaza paralel in sol, la o adancime de 1.2 – 1.5 m. Distanta intre tevi trebuie sa fie intre 0.5-0.10 m. De regula, se realizeaza mai multe circuite, un singur circuit nu trebuie sa depaseasca 100m lungime (altfel ar creste foarte mult pierderile de presiune si ar fi nevoie de pompe cu inaltime de pompare foarte mare).

Vehicularea agentului termic de transfer pe circuitul inchis colectori orizontali- vaporizator pompa de caldura (tur/retur) este asigurata de o pompa de circulatie.

Sonde verticale- Preluarea de caldura din sol se realizeaza cu sonde verticale din PEHD (adancimi intre 50- 150 m) prin care circula agentul de transfer termic. De regula, se monteaza 4 tuburi paralele ( sonda cu tub dublu cu profil in U). Vehicularea agentului de transfer termic pe circuitul inchis sonde verticale- vaporizator pompa de caldura (tur/retur) este asigurata de o pompa de circulatie.

Pompele de caldura sol- apa si apa- apa se caracterizeaza prin coeficienti de performanta foarte buni datorati faptului ca pe parcursul unui sezon, temperatura sursei este aproximativ constanta. Variatia de temperatura pe parcursul sezonului rece in cazul solului este intre 10 grade C ( la inceput) si 0 grade C ( la sfarsitul sezonului rece). In cazul pompelor de caldura apa- apa, panza freatica este ca un acumulator imens de apa cu temperatura constanta pe toata durata anului cuprinsa intre 7 grade C si 12 grade C.

FOSE SEPTICE

Ce este o fosa septica?

Fosele septice sunt rezervoare etanse subterane in care se colecteaza apele menajere produse in gospodarii, elimina in buna masura materiile poluante (biodegradabile si non biodegradabile) concentrate in apele uzate si asigura retinerea materiilor solide si a deseurilor plutitoare, in unele cazuri.

Fosa septica poate reprezenta o alternativa economica de a separa retelelor de apa dintr-o zona lipsita de un sistem central de epurare a apelor uzate menajere. Aceste sisteme, mai mult individuale de tratarea apelor menajere, au capacitati limitate in privinta volumului de epurare.

Apele tratate se deverseaza in sol prin intermediul unei retele de drenaj compusa din tuburi gaurite, asezate peste un pat de pietris sub de inghet a solului (80cm).

Spatiul din jurul tuburilor trebuie umplut cu piatra sparta. In functie de consumul de apa specific fiecarei, locuinte, fosele sunt proiectate si dimensionate pentru o perioada de vidanjare intre 1 si 3 ani.

Cum alegem fosa septica?

 1. Numar de persoane deservite.
 2. Volumul fosei septice. Se va lua in calcul volumul util al fosei septice fiindca nu putem compara pretul fara a fi si volumul comparabil. Se pot folosi notiunile de pret/volum si mai exact de pret/ litru. Volumul foselor septice este un criteriu foarte important fiindca determina timpul de vidanjare.
 3. Adancimea de ingropare a fosei septice. De obicei tevile de canalizare se monteaza la 0.8- 1m in pamant, deci fosa septica va fi ingropata la 1 m sub nivelul solului, unele fose ca sa reziste la aceasta incarcare trebuie prevazute cu protectii din beton.
 4. Cost accesorii. Nu uita ca trebuie sa montezi teava de drenaj sau furtun de drenaj, folie geotextila si sa folosesti bioactivatori pentru fosa septica.
  De mentionat bioactivatorii pentru fosa ajuta la vidanajare mai rara si se vor pune inainte de prima utilizare. Apoi, trebuie sa pui o doza de intretinere saptamanal.
 5. Conformitatea fose septice cu legea
  Dupa intrarea Romaniei in U.E. agrementele tehnice au fost inlocuite la standarde europene, cerinta pentru care trebuie sa corespunda este standardul european 12566-1.
 6. Pot sa evacuez apa din fosa septica in rau?
  Nu, obligatoriu in sol prin drenaj. Pentru a deversa in rau, este nevoie de instalatii de epurare sau mini statie de epurare. Se monteaza dupa fosa septica normativa NTPA 091.
 7. Ce lungime trebuie sa aiba drenajul?
  Se dimensioneaza in functie de tipul solului si numarul de persoane. Daca solul nu este prea mobil? Permeabil?, se iau 7-8 m teava drenaj de persoana.
 8. Pot sa fac fosa din beton?
  Mai bine nu construiesti o fosa din beton. Betonul nu garanteaza impermeabilitatea si apa poata sa aiba efect negativ asupra mediului, infestand panza freatica, se poate strica apa din put de la tine sau la vecini.
 9. Ce pot sa fac daca panza freatica are nivel ridicat (1-2 m)?
  Se micsoreaza adancimea campului de drenaj si se mareste suprafata acestuia. Tevile de drenaj care ies din fosa septica trebuie sa aiba panta de 1-2 %.

SEPARATOR DE GRASIME

Rolul separatorului de grasimi este sa opreasca toate uleiurile si grasimile pentru a nu ajunge la canalizare si in apa freatica din sol.

Se monteaza subteran (cele pentru debite mari) si sub chiuveta pentru debite mici.

De ce sa montezi un separator de grasimi sub chiuveta ?
– nu se colmateaza tevile;
– scade impactul asupra statiilor de epurare;
– eviti mirosul neplacut de la fosa septica;
– ajuta la mentenanta fosei;
– protejeza mediul.

Beneficii ale separatorului de grasimi sub chiuvetei sunt:
– se poate monta usor de oricine;
– este usor, compact si cu dimensiuni reduse;
– este ieftin;
– usor de intretinut;
– reactie neutra la uv;
– nu necesita alimentare electrica;
– usor de transportat;
– separa uleiurile si grasimile in suspensie.

STERLIZATOR CU LAMPA ULTRAVIOLETE

STERLIZATOR  CU  LAMPA  ULTRAVIOLETE :

Sterlizatoarele cu lampa UV sunt special construite pentru a elimina din apa bacterii, virusi, alge,

mucegaiuri.. etc.

Sterlizarea si dezinfectia  apei se face in mod natural prin radiere cu raze ultra-violete cu lungime

de unda  de 254nm, fara chimicale si fara a genera reziduri periculoase.

Sterlizatorul UV, se monteaza numai pe conducte de apa rece ,la interior,ferit de socuri mecanice,

umezeala, inghet , sau temperaturi mai mari de 45 grade Celsius.

Lampa UV este proiectata pentru o durata de aproximativ 9000 ore ( 1 an ) dupa  aceea este necesar

se fie schimbata.

OSMOZA INVERSA

OSMOZA INVERSA:

Primele membrane de osmoza inversa au fost dezvoltate la Universitatea Los Angeles (U.S.A)

in  1960 , iar actualul patent al  osmozei inverse  (RO=reverse osmosis) este bazat pe  un material

compozit (Poliamida).

Dupa anul 1973 au aparut primele sisteme casnice de osmoza pentru a oferi apa potabila si

purificata in locuinte.

Cele mai uzuale  membrane  pentu consum casnic , sunt membranele TFC  (thin-film  composite ),

practic, o membrana TFC este compusa din mai multe straturi de POLIAMIDA.

Cele mai folosite sunt de 50,75 GPD (gallons per day ).

Cantitatea de apa oferita de o membrane difera in functie de temperatura si presiunea apei.

Este necesara o presiune de min de 2.5 bar , iar acolo unde presiunea este mica, este necesara o

pompa de presiune  .

DEDURIZARE APEI

DEDURIZARE APEI:

Dedurizarea se face prin schimb ionic, sau eliminare calcar , din apa care contine o cantitate ridicata de calciu sau magneziu  – apa dura.

Principalele probleme create de apa dura sunt:

-infundarea tevilor,

-Aparitia depunerilor de piatra pe instalatiile sanitare,

-Defectiuni la aparatele electrocasnice care folosesc apa (masina de spalat rufe ,vase…),

-Reducerea eficientei sapunului si agentilor de curatare.

-Transferul termic intre apa si obiectul de incalzire este diminuat.

O statie de durizare a apei este un model special de filtrare.care inlatura calciul si magneziul din apa dura, prin utilizarea unei rasini si un proces de regenerare.

O statie de dedurizare are 3 componente principale:

– Un rezervor de minerale,

– Un rezervor de saramura cu concentratie extrem  de mare de sare si potasiu,

– Supapa de control si automatizare care controleaza fluxul de apa cu amestec de minerale si saramura in timpul regenerarii

INCALZIREA PRIN PARDOSEALA

INCALZIRE  PRIN PARDOSEALA

Incalzirea  prin pardoseala este un sistem umed de incalzire; temperatura apei calde care circula prin

elementele de incalzire este controlata automat astfel incat sa asigure o temperatura  a pardoselii de

25 : 29C, rezultand o temperatura in camera de cca.20-22C, bineintalees poate fi crescuta sau scazuta,

in functie de preferintele individuale.

Un sistem de incalzire prin pardoseala consta, in principal din :

-fundatie,

-folie hidroizolatoare (polietilena)

-placa termoizlatie,

-tub pex cu sau fara bariera de oxygen,

-sapa aditivata,

-plasa sarma,

-banda perimetrala.

POMPELE SI GRUPURILE DE POMPARE

Pompa este un echipament folosit la transportul  apei  din lacuri, puturi, vas tampon (rezervor ) in scopul alimentarii diversilor consumatori.

Apa este absorbita prin aspiratie si impinsa catre consumatori.

Tipurile principale de pompe sunt:

Pompele  de suprafata si pompele submersibile.

Pentru aplicatii  de uz casnic:  sunt pompe submersibile mono fazate si treifazate, pompe cu turatie

variabila, pompe cu auto amorsare si hidrofoare, pompe de circulatie pentru apa calda si incalzire.

Pentru aplicatii industriale:

Pompa submersibila trifazata, pompa cu flansa, pompa dubla, pompa pentru ape uzate cu si fara tocator.