Ce este o fosa septica?
Fosele septice sunt rezervoare etanse subterane in care se colecteaza apele menajere produse in gospodarii, elimina in buna masura materiile poluante (biodegradabile si non biodegradabile) concentrate in apele uzate si asigura retinerea materiilor solide si a deseurilor plutitoare, in unele cazuri.
Fosa septica poate reprezenta o alternativa economica de a separa retelelor de apa dintr-o zona lipsita de un sistem central de epurare a apelor uzate menajere. Aceste sisteme, mai mult individuale de tratarea apelor menajere, au capacitati limitate in privinta volumului de epurare.
Apele tratate se deverseaza in sol prin intermediul unei retele de drenaj compusa din tuburi gaurite, asezate peste un pat de pietris sub de inghet a solului (80cm).
Spatiul din jurul tuburilor trebuie umplut cu piatra sparta. In functie de consumul de apa specific fiecarei, locuinte, fosele sunt proiectate si dimensionate pentru o perioada de vidanjare intre 1 si 3 ani.
Cum alegem fosa septica?
- Numar de persoane deservite.
- Volumul fosei septice. Se va lua in calcul volumul util al fosei septice fiindca nu putem compara pretul fara a fi si volumul comparabil. Se pot folosi notiunile de pret/volum si mai exact de pret/ litru. Volumul foselor septice este un criteriu foarte important fiindca determina timpul de vidanjare.
- Adancimea de ingropare a fosei septice. De obicei tevile de canalizare se monteaza la 0.8- 1m in pamant, deci fosa septica va fi ingropata la 1 m sub nivelul solului, unele fose ca sa reziste la aceasta incarcare trebuie prevazute cu protectii din beton.
- Cost accesorii. Nu uita ca trebuie sa montezi teava de drenaj sau furtun de drenaj, folie geotextila si sa folosesti bioactivatori pentru fosa septica.
De mentionat bioactivatorii pentru fosa ajuta la vidanajare mai rara si se vor pune inainte de prima utilizare. Apoi, trebuie sa pui o doza de intretinere saptamanal.
- Conformitatea fose septice cu legea
Dupa intrarea Romaniei in U.E. agrementele tehnice au fost inlocuite la standarde europene, cerinta pentru care trebuie sa corespunda este standardul european 12566-1.
- Pot sa evacuez apa din fosa septica in rau?
Nu, obligatoriu in sol prin drenaj. Pentru a deversa in rau, este nevoie de instalatii de epurare sau mini statie de epurare. Se monteaza dupa fosa septica normativa NTPA 091.
- Ce lungime trebuie sa aiba drenajul?
Se dimensioneaza in functie de tipul solului si numarul de persoane. Daca solul nu este prea mobil? Permeabil?, se iau 7-8 m teava drenaj de persoana.
- Pot sa fac fosa din beton?
Mai bine nu construiesti o fosa din beton. Betonul nu garanteaza impermeabilitatea si apa poata sa aiba efect negativ asupra mediului, infestand panza freatica, se poate strica apa din put de la tine sau la vecini.
- Ce pot sa fac daca panza freatica are nivel ridicat (1-2 m)?
Se micsoreaza adancimea campului de drenaj si se mareste suprafata acestuia. Tevile de drenaj care ies din fosa septica trebuie sa aiba panta de 1-2 %.